Is die zonbescherming nou echt nodig?

SPF is my BFF. Wil je vroegtijdige rimpels voorkomen? Mijn advies is: blijven smeren met een zonbeschermingsproduct!
Dit is 1 van de redenen waarom je jezelf goed moet beschermen tegen de zonnestralen.
Zonnestralen zijn echt schadelijk voor de huid. Volgens berekeningen krijgt 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door het zongedrag. Een ander nadeel van zonnestralen is dat ze voor 90% de oorzaak zijn van huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid zoals ik ook al ben begonnen.

Het is niet voor niets dat zowel door de Nederlandse als Amerikaanse vereniging geadviseerd wordt om dagelijks minstens een factor 30 te gebruiken; zomer en winter.

UV- A straling is de meest schadelijke straling. Veel mensen weten niet dat deze stralen ook door wolken en glas gaan.
Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig gebruik van een zonbeschermingsproduct gedurende de eerste 18 jaar van je leven het risico op NMSC (non-melanoma skin cancer) met 78% vermindert.
UV- B straling is aanwezig bij een fellere zon, de B staat voor Burning. Deze straling is het krachtigst tussen 12.00 en 16.00. UV-B stralen spelen een rol bij;

  • de aanmaak van vitamine D
  • stimulatie van pigmentvorming, dit is wel langdurig blijvend
  • met name verbranding van de huid
  • ontstaan van huidkanker door beschadiging van het DNA

De zon heeft ook een positieve kant; het is goed voor onze vitamine D- voorraad en we worden er toch ook wel heel blij van.
Maar dat is natuurlijk geen reden om je zonbeschermingsproduct niet te gebruiken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat goede smeerders niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. Ook weten we dat mensen die heel veel in de zon komen nog steeds een vitamine D-tekort kunnen hebben. Er bestaat dus een genetisch onderdeel die bepaalt of jij makkelijk vitamine D kunt aanmaken. Vitamine D haal je ook uit voeding of kan je bij een tekort een vitamine D tablet slikken.
Dat is een stuk veiliger!

Het antwoord op de vraag is dus ja, zonbescherming is echt noodzakelijk! Na het lezen van bovenstaande moet je wel een klein beetje relativeren; blootstelling aan de zon is een oplopend risico. Net als roken en drinken van alcohol, hierbij merk je ook niet direct de gevolgen. Die ene keer zonder bescherming in de zon is niet goed maar is ook niet het einde van de wereld.
Als je op een terrasje zit en je bent je SPF vergeten, geniet dan vooral gewoon lekker van je glaasje wijn of iets anders!

Welke factor moet je minstens gebruiken?

Het beste is om minimaal een factor 30 te gebruiken (ook in de winter). In de zomer moet je wat frequenter zijn met smeren vanwege de zon. Veel belangrijker dan de factor is hoe je je zonbeschermingscréme gebruikt. Sommige mensen smeren minder omdat ze een hoge factor gebruiken. Met een hoge factor is het ook belangrijk regelmatig te smeren.

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen vaak te weinig zonnecrème gebruiken.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen.
Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je zo’n 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) 2 eetlepels.
Je hebt dus veel zonnecrème nodig! Ik heb hier ook een filmpje over gemaakt op Instagram bij mijn reels:).
Nog één laatste tip; in principe kunnen UV- A en UV-B stralen huidkanker verwekken. Zorg ervoor dat je een zonnecrème hebt waarbij vermeld staat dat het óók beschermt tegen UV-A en UV-B stralen.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments:)

XOXO Melisa

Recommended Articles

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *